skip to Main Content
Mitä on moottorin uudelleenohjelmointi?

Mitä on moottorin uudelleenohjelmointi?

Moottorin uudelleenohjelmoinnilla tarkoitetaan moottoriparametrien muuttamista jälkikäteen.

Toimenpiteellä muutetaan moottorin käyttäytymistä eri kierrosalueilla ja kaasunasennoissa, joka vaikuttaa esimerkiksi moottorin tuottamiin teho- ja vääntöarvoihin. Käytännössä kyseessä on vastaava moottorin hienosäätäminen, mitä on tehty läpi moottoreiden historian. Nykytekniikka mahdollistaa säätämisen tiettyyn pisteeseen asti tietotekniikan avulla, ilman että moottoriin pitää vaihtaa ulkoisia komponentteja.

Moottoriohjelmointi ei ole uusi keksintö, vaan ohjelmia on vaihdettu jo vuosikymmenien ajan. Ennen muistitekniikan kehittymistä nykyisen flash-muistin (joka mahdollisti mm. USB-muistitikut) kaltaiseksi, vaati ohjelman vaihtaminen moottoriohjainlaitteen purkamisen ja fyysisen muistipiirin vaihtamisen uuteen. Ajallisesti tähän kului useita tunteja ja toimenpide sisälsi suuria riskejä.

Nykytekniikalla vanhan ohjelman lukeminen ja uuden ohjelman kirjoittaminen diagnoosipistokkeen kautta vie aikaa noin 15-30 minuuttia. Uuden ohjelman valmistamiseen kuluu aikaa 1 – 3 tuntia, riippuen mitä ohjelmalla halutaan saavuttaa.

Syy moottorin uudelleenohjelmointiin on sama kuin muussakin moottorin jälkisäätämisessä, esimerkiksi polttoainepumppujen vaihtamisessa. Muutoksen avulla ajoneuvon halutaan soveltuvan paremmin käyttötarkoitukseen. Ammattiliikenteessä erilaisia ajosuoritteita ja toiveita moottorin suhteen on lukematon määrä. Tehdasasetukset antavat hyvät raamit ja jälkikäteen tehdyillä ohjelmilla suoritetaan hienosäätö.

Usein kuvitellaan että moottoriohjelmoinnissa tehdään ”taikatemppuja” tai yritetään keksiä jotain sellaista mitä autotehdas ei olisi jo keksinyt. Mistään tällaisesta ei ole kysymys – ajoneuvovalmistajat säätävät moottoreitaan aivan vastaavalla tavalla.

Uusien moottoreiden kestokyky mitataan tehtaalla hyvin tarkasti erilaisilla rasitustesteillä ja sietokyvyn selvittyä säädetään moottoria erilaisien ohjelmien avulla eritehoisiksi malleiksi, joita myydään eteenpäin käyttötarkoituksen mukaisesti. Valtaosa automalleista varustetaankin samoilla moottoreilla.

Ohjelmistopuolellamme on yli 20 vuoden kokemus tuhansien eri käytössä olevien moottoreiden ohjelmoinneista. Tarjoamme päivittäin kokemuksemme asiakkaidemme käyttöön rakentamalla juuri heidän tarpeisiinsa suunniteltuja ohjelmia.

Ylivoimalan osaamista hyödynnetään kevyessä ja raskaassa ammattiliikenteessä, sekä metsä- ja maanrakennuskoneissa. Ohjelmiemme kotimaisuuden johdosta alkuperämerkkitoimikunta on myöntänyt palvelullemme avainlipputunnuksen.